Niciodata nu am priceput dorinta scriitorilor de a se intoarce la copilarie; mi se parea enervant si oarecum strigator la cer sa evoci cu atat de multa slava un moment al vietii tale dominat puternic de instinct si de o ratiune neslefuita. Caci asa ne simteam atunci, nefiind inca dezamagiti de micimea noastra in viata, niste fiinte puternice, importante si care pot avea oricand ce doresc...
Ei, pana acum, nu am simtit niciodata nevoia sa imi reamintesc trecutul, ba chiar eram invaluta de un sentiment de rusine fata de lipsa mea de cunoastere de atunci. Odata venita primavara, si aflandu-ma intamplator pe strada pe care o strabateam zilnic cand ma intorceam de la scoala in clasa intai, am inteles. Tot universul copilariei ma napadea cu fiecare element regasit, cu fiecare pas inaintat pe acel drum. Am revazut gardul curtii de care ma sprijineam, ridicandu-ma pe varfuri ca sa ajung la o crenguta de iasomie inflorita... castanul din care rupeam frunze (uriase pe vremea aceea) pentru a-mi face vant, baltile de apa in care impingeam bucati de gheata, crezandu-ne niste Dumnezei care hotarau soarta Titanicului pe Atlantic, casa darapanata de unde candva imi cumparam sifon la pahar... Chiar daca toate s-au schimbat, amintirile mi le reconstuiau ca pe vremea aceea. Incercand sa ma desprind de iluzie, am avut un soc al distrugerii; totul parea mai mic, mai putin impunator, mai degradat, mai gri... desi, poate pesimismul meu le facea asa, iar ele chiar erau aceleasi vechi toposuri care au stagnat asteptand sa fie redescoperite. Orice ar fi, ele au in trasaturile lor amintirile mele, si pentru asta imi apartin! Parasind drumul si intrand in curtea in care mi-am trait copilaria, am remarcat si aici tristetea prezentului. Desi inca e devreme sa vorbesc de prezenta naturii, eu stiu ca nimic nu va readuce starea de atunci. Dupa-amiezile de primavara cand nu exista calculator, cand televizorul ma plictisea, si ma plimbam in curtea ce-mi parea un teren incomensurabil. Pe atunci, stiam cum evolueaza ghiocelul, stiam pana si cate firicele are, cate isi desfac bobocii intr-o zi... Orice detaliu era sub atentia mea zi de zi si ma bucuram de renasterea naturii cum adultii nu mai pot s-o faca fara egoism. Imi priveam bunicul sapand pamantul curtii si explicandu-mi in acelasi timp cum acolo se vor planta seminte si vor rasari plante, iar vara se vor coace legume, care de asemenea erau asteptate, nu neaparat pentru a fi mancate, cat pentru a ma bucura de miracolul naturii, de tot drumul acela fantastic de la aproape nimic la ceva, ceva cunoscut si aprobat de simturi.
In sfarsit am inteles de ce, de ce copilaria e stimata, de ce e e privita cu un amestec de nostalgie si jubilare: pentru ca e perioada unui alt eu, de care ne-am desprins fara sa stim cand, dar la care ne-am intoarce macar pentru o clipa sa retraim puritatea simtilior, unui eu de care acum ne simtim straini, dar fiind constienti ca disparitia lui e de fapt o prelungire maiastra a eului din prezent...
Astra ar trebui trimis la obiectiv! cel mai bun articol al tau;)
RăspundețiȘtergereFrumoasa explicatia, mai ales cea din ultimul paragraf. Poate ca atunci eram mai liberi sa simtim, sa ne bucuram de unele lucruri - fara sa ne preocupe prea mult altele ”mai importante”. Daca acum simtim mai putin e in mare parte tot vina noastra, ca lasam societatea si viata sa ne fure copilul din noi.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, desi uneori ”un adult nu e decat un copil deteriorat”, viata de adult iti poate aduce multe alte bucurii pe care un copil nu ar sti sa le simta sau sa le realizeze. Partea trista e aceea ca nu ne ocupam mai mult de astfel de realizari, ci de lucruri care nu ne fac nici pe noi, nici pe altii, fericiti.
Ratiunea castigata ar trebui sa fie un sprijin inimii, si nu o piedica.
Gooooo Planet!