Bine ati venit in creierul meu. Scuze pentru deranj!

joi, 30 august 2012

Despre Alexandri

Nu stiu de unde a mai aparut prin popor aniversarea Alexandrilor si Alexandrelor. S-ar parea ca pe 30 august se cinsteste Sfantul Alexandru (care nici macar nu e trecut cu cruce neagra). Dar culmea, se sarbatoreste si un Sfant Ioan alaturi de el, de ce nu ne-am pus sa-i uram si pe acestia?! Probabil vreunui Alexandru(e) i-a convenit sa primeasca ceva cadouri si urari cu ocazia asta.

Nu zic ca nu e bine sa cinstim sfintii, e admirabil, insa o facem numai cand ne convine, la modul: "Bai, Alexandre, maine dai berea aia!". In cazul acesta, "timidul" Alexandru se pregateste cum se cuvine. Daca o Alexandra se asteapta sa primeasca un cadou, atunci ne revoltam: "Da'cine e Sfantu'Alexandru asta, de unde l-ati mai scos?". Ambele cazuri sunt la fel de triste avand in vedere ca am ajuns sa spunem cuiva "la multi ani" in functie de propriile interese. 

Poate ar fi mai bine sa ne asumam conceptiile despre viata. Nu crezi in religie? Atunci de ce iti serbezi ziua de nume? Nu esti constient ca tu esti important in ziua aia pentru ca se cinsteste un om admirabil din istorie? In care, culmea, tu nu crezi. Venim cu pretentii ca nu am fost urati, ca a uitat lumea de existenta noastra si ca nu ne-a pupat in fund in asa zi importanta, cand, de fapt, noi habar nu avem cine a fost Sfantul Alexandru. Ne e sila sa "gugalim" putin, dar avem asteptari de la ceilalti...

sâmbătă, 18 august 2012

Second me.

Notiunea de "prieten" este hiperuzata si este, oarecum, supusa reflectarii poliedrice. Hai, stiu ca va mai aduceti aminte: Enigma Otiliei - Otilia e vazuta din perspectiva mai multor persoane. Hm, da. Asa e si cu prietenia: fiecare are propria opinie despre prietenie, deci o sa refuz sa fac o definire ca la carte. Pot spune, dupa un model binecunoscut de generatia mea, ca "Prietenia nu se defineste, se simte!" (vezi Veritasaga).

Nu mai este un secret faptul ca ne facem prieteni ca sa ne folosim de ei, oricum ne facem prieteni doar din proximitate. Suna trist, poate prea rough dar hai sa fim realisti. Iti faci prieteni din varii motive: fie ca vrei sa te distrezi alaturi de ei, ca vei sa ai confesori, ca vrei sa ai pe cineva gata sa-ti sara in ajutor si asa mai departe.

Eu am ales alt mod de a ma folosi: mi-am ales prietena pentru ca este Eu-cea-cuminte. Este personalitatea mea dubla... Tyler Durden-ul meu - doar ca la mine dublura e mai etica decat originalul. Pentru ca trec usor de la o stare la alta, pentru ca uneori nu stiu ce e bine pentru mine. Deci ea, cu toate acuzele de egoism aduse, e altruista pentru mine, fie ca realizeaza sau nu. Modul ei de a fi, atitudinea pe care o adopta fata de faptele mele, mimica fetei sunt verificarea mea. Este sita fiintei mele, pe care uneori o folosesc - atunci cand ascult de ea, alteori nu - si atunci o dojenesc ca nu mi-a dat una in cap la timpul potrivit.

Este eu in varianta 90% din timp vesela [doar langa ea uscatorul de rufe poate fi Mircea Badea, aplica de pe tavan Dan Capatos iar branza are semnificatie doar daca e prăjâtî], este omul care ma scoate din depresii si uneori, omul pe care il bag in depresii. Uneori cred ca ar merita Premiul Nobel pentru Pacea-din-sufletul-meu si pentru Cel-mai-bun-imblanzitor-de-pesimisti. Ce The taming of the shrew?! Shakespeare trebuia sa scrie despre noi doua si sigur ar fi avut si mai mult succes!!!

Ca in orice prietenie, nu este mereu totul roz... asta pentru ca eu vreau s-o trag pe Alina-cea-cuminte inspre Alina-prezenta. Atunci apar tensiuni, apare ruptura... dar cu timpul revin, mereu revin pentru ca nu pot sa ma lepad de mine, pentru ca imi pierd echilibrul cu jumatate de fiinta si-atunci balata inclinata nu ma mai lasa sa traiesc.

Important este, cred, ca am ajuns sa ma iubesc iubind-o pe ea si viceversa.

Very important post-scriptum
to: Carmen, Catalina, Corina, Monica.
message: I love you too, I swear! Si voi aveti cate un rol.





joi, 9 august 2012

"Doo" vizite.

De fiecare data cand ma duc la biblioteca ma intorc dezamagita. In vara asta nu am fost decat de doua ori la biblioteca pentru copii (pentru ca este mai aproape de mine si pentru ca nu ma pot lauda INCA cu toate operele de acolo citite).

Prima vizita: Iulie. Caldura. Intru in incaperea cu literatura romana si zaresc masa unde bibliotecarele lasa cartile recent returnate. Curioasa, ma duc repejor spre masa, crezand ca o sa pot primi recomandari de la niste tineri care tocmai au terminat de citit niste carti mega interesante.
Prima carte: Moara cu noroc. Imi zic plictisita in gand: bifaaat!
O ridic sa ma uit la urmatoarea: "Eminescu - Poesii". Imi zic: Atat de clasic!
A treia carte: Moara cu noroc. Deja ma enerva situatia.
Si-am tot rascolit. Numai carti elementare, numai carti recomandate de "doamna".

Ce se intampla? Chiar atat de plictisiti suntem de literatura? Pentru ca refuz sa cred ca ne procuram cartile doar din magazine si librarii. Situatia vanzarii cartilor nu e deloc una prea buna. Deci,[again] ce se intampla? Chiar am ajuns sa ne rezumam la strictul necesar? La ..."Asta imi trebuie pentru Bac?".

De ce nu putem sa luam cartile in corelatie cu hainele? In cazul hainelor, avem mandria sa fim oarecum unici. Nu neaparat printr-un item anume, ci printr-un stil propriu. Va rog sa observati ca am zis "mandrie" - deci o calitate-, nu orgoliu, desi, in cazul cartilor, nici ala n-ar strica. De ce nu putem fi mandri si in ceea ce citim? De ce sa nu ajungem sa stim cate ceva si despre operele contemporane pe care oricum nu avem cum sa le studiem la scoala. Cum iti explici sa treci peste Cioran [care lipseste, cu desavarsire, din manualul de limba romana], dar pe care toata Franta il lauda si-l citeaza?

Chiar o sa ajungem ca taranoiul ala care a citit atat de multe carti incat nu-si mai aminteste niciuna? Radem si ne amuzam tare de el, dar oare suntem departe? Daca am face un exercitiu sa lasam la o parte cartile citite pentru scoala, am avea cu ce ramane? ...

A doua vizita: August. Canicula. Cu gandul la aceeasi masa. Era de data asta goala. Sper doar ca bibliotecarele sa fi fost mai harnice si sa fi pus cartile deja pe raft... pentru ca nu pot trai cu gandul ca deja bate vantul prin biblioteca aia. A, ba nu! Nu bate vantul pentru ca sunt copiii la internet.

Patru scaune toate ocupate cu baietei care se joaca. Dar iata o anomalie: trei dintre ei se bat, se impusca si conduc masini de curse. Celalalt, in schimb, imbraca si accesorizeaza o papusa. [Eu in timpul asta asteptam sa vina bibliotecara sa imi inregistreze cartile.] Deja vedeam in el cocalarul din viitor. Ii alesese papusii o rochie neagra scurta si mulata, cercei si lant de aur si tocurile cele mai inalte. In ton cu accesoriile o geanta aurie. Iat-o pe Barbie a noii Romanii: o piranda care se pregateste sa iasa la o samanta. Scotoceste putin prin browser pentru ca se terminase melodia Antoniei; acum isi baga un CRBL si se intoarce la jocuri. Face manichiura unei domnisoare.

Intre timp m-a vazut bibliotecara asteptand si s-a indreptat spre mine, lasand si eu, cu ocazia asta, saracul [cu duhu?] baiat sa se joace in pace cu fetitele lui.

Cand merg singura pe jos e momentul meu cel mai prielnic pentru analiza. Asa ca am pornit spre casa pe jos.  Acum nu ma mai gandeam la baiatul acela - sigur e victima unei educatii ce lasa de dorit - ci la ideea in sine. Sa stai intr-o insitutie cu munti de cultura [ca daca ai pune la un loc toate cartile asta ar iesi: un munte] si tu sa alegi sa faci unghii cu oja, mi se pare strigatoare la cer. Cred ca pana si poza lui Blaga, afisata pe lucrarile lui de filozofie, lacrimeaza in timpul jocului. Poate mai rau decat icoana Maicii Domnului din biserica aceea din Harghita.

E cumplit oameni buni. Asta mi-a adus [din nou!] aminte de reclama cu Samsung de pe Biblioteca Nationala, de zici ca e sediul firmei, nu altceva...